16 april 2017

Jamie Oliver's Vanilla Cheescake

Den genialiska, engelska kocken Jamie Oliver är upphovsmannen till detta recepet.

Ingredients

  • ♥  150g butter, plus an extra knob for greasing the tin 
  • ♥  200g Digestive biscuits 
  • ♥  100g rolled oats 
  • ♥  1 vanilla pod or 
  • ♥  1tsp vanilla essence 
  • ♥  600g cream cheese 
  • ♥  150g caster sugar 
  • ♥  1 lemon 
  • ♥  1 orange 
  • ♥  300ml double cream



  • To make your base

    ♥  Grease a 23cm springform cake tin with the knob of butter. Wrap your biscuits in a clean tea towel and then, using a rolling pin, bash them up until you have fine crumbs.

    ♥  Put a pan over a low heat, add the oats and toast them until they turn darker in colour. Cut the butter into cubes and add it to the pan with your biscuit crumbs. Gently stir with a wooden spoon until the mixture combines. Remove from the heat and spoon the mixture into your cake tin, smoothing it out evenly.

    ♥  Gently push down on the biscuit base using the back of a metal spoon, or your hands - you want to pack it down flat and even. Put the base in the fridge to chill and set for 1 hour.



    To make your filling

    ♥  If using one, cut your vanilla pod in half lengthways and gently drag the edge of your knife along the insides of the pod to scrape out the seeds.

    ♥  Put all the cream cheese into a mixing bowl, and add the vanilla seeds or the vanilla essence, caster sugar, lemon and orange zest and the juice from the lemon. Give it all a good stir until nice and smooth.

    ♥  In another bowl, whisk your cream until it gives you soft 'peaks'. Add half of it to your cream cheese mixture and fold it in. Then fold the remaining cream in gently. Once everything is blended, spoon the mixture over the biscuit base and use a spatula to smooth it out.
    Place your cheesecake in the fridge for at least an hour.



    ...och därefter är det dags att servera! Vi valde även att tillreda en hallonsås för att kakan inte skulle bli för söt. Sen är det upp till var och en hur kakan serveras och hur toppingen ska se ut. Kan säga att bären förstärkte hela smakupplevelsen. Att blanda sött och syrligt är perfecto! Man vill inte uppleva den äckliga jag-vill-spy-pga-sockerbomb-känsla redan efter första biten.


    Detta var gårdagens projekt. Jag stod för dekoreringen och syster för själva grunden. Jag är dock inte helt nöjd, den hade kunnat bli så mycket bättre. Resten av gårkvällen spenderades vid Jeckas och i stan. Jecka har tre uuuurgulliga kattungar som vi hälsade på. Blev riktigt kattsjuk men efter att ha tillbringat en timme med ansiktet nergosat i deras päls började ögonen vattnas och näsan rinna så jag antar att jag inte riktigt tål kattungar nuförtiden. :(((  Har likväl hört att de som vanligtvis inte är allergiska för fullvuxna katter kan få allergiska reaktioner av kattungar. Om det stämmer till hundra procent vet jag inte.

    Nu ska jag klicka igång det senaste avsnittet av Wahlgren&Wistam!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar