14 juni 2017

Besuch aus Deutschland

Onsdag! Idag tänkte jag att vi ska blicka tillbaka på helgen som varit. Fredag till måndag hade vi som sagt finbesök från Tyskland. Jätteroligt att se dem igen - fina värdfamiljen! <3 Var, utan undantag, nervös denna gång också (ni kanske minns förra året? höll på att kissa ner mig haha), dock helt onödigt för vi hade så roligt sååå och familjerna kom bra överrens. Vi började även smida lite planer på en kommande Tysklands-resa. Vore drömmen att åka dit igen. Tyskland är ju livets land. Äh, slut på babblandet, låt mig visa lite bilder från deras vistelse i det exotiska Österbotten!
I lördags åkte vi ut till villan efter ett långt morgonmål och en rundtur i metropolen Jeppis (höhö). Det blev bland annat ett besök på skorpan, vilket var mycket uppskattat. När vi väl kom till havet möttes vi av en tjock dimma, som tack och lov lättade senare på kvällen. På bild ser ni hela barnaskaran.

Med gemensamma krafter väckte vi roddbåten från sin vinterdvala och lyfte den sedan ner till havet. Tyskarna ville genast ut på vattnet och ro en bit. Dimman låg fortfarande väldigt tät över kustområdet så vi hade knappt någon aning om var vi befann oss. De tyckte dock att det var keine Panik - även fast vi hade drivit över till Sverige. Niclas och hans gulliga syster Emily på bilden ovan.

 Önskemålet var att ta i land på den lilla bastu-ön några hundra meter från villan. Även fast sikten inte var den bästa hittade vi i land. Men länge kunde vi inte stanna, alla var hungriga som vargar och ville sätta igång med grillandet.

Det tog sin lilla tid att ta sig tillbaka till villan med dessa två vid årorna, hehe, men vi hann ju iallafall njuta av några knappa solstrålar och trevliga samtal.

 De var mycket imponerad av vår villa och var mycket tacksamma över att få spendera en hel dag just på detta ställe. Tyskar är överlag ganska "ovana" med att ha så nära till havs, så detta var nästintill exotiskt för dem.

Min tyska värdfamilj <3 Långisar allihopa, fatta vad kort familjen Forsman kände sig. 

 Efter båtutfärden var det äntligen dags för mat. Alla hjälptes vi åt på ett eller annat sätt. Jag ansvarade för majsen - kände mig jätte delaktig haha. Mycket intressantare att få höra om knasiga tyska traditioner istället för att kocka. Googla "Germany's most bizarre May 1st traditions" så förstår ni.

 Mellan varven blev det lite fussball spielen. (Nej jag var inte med - som vanligt)

Så länge vi väntade på att köttet skulle gotta till sig på grillen hade vi diskussioner om bland annat Ed Sheeran och Shawn Mendes. Kathy (längst till vänster) hade varit nyligen på konserter av dem båda och eftersom jag, likaså, är ett stort fan av Shawn Mendes ville jag höra ALLT. 

 Papporna skötte grillningen.

Sie waren hungrig wie ein Wolf!

Efter maten gick vi ner till stranden. Några spelade medans andra roade sig i sanden. 

Das stimmt!  

 Volleyball spielen. Jag är verkligen kass på alla bollsporter så jag höll mig i skymundan och hade hand om fotograferingen istället. 

Senare på kvällen joinade Erik, Palmen, Bella och Anna oss. Alla, förutom Anna, var också med i Tysklands-utbytet så de ville såklart hälsa på våra utländska vänner. En mycket trevlig kväll blev det.

 En fikapaus är alltid välbehövlig! Anna hade med sig en hel burk av kanelbullar - ah så gott!

Dags för bastu och ett dopp i Östersjön! Ni kan ju lista ut vem som härdade kylan längst, men jag är ändå positivt överraskad över hur länge Niclas och Emi stannade i vattnet. Jag antar att Niclas blev nästintill finnofierad förra gången han var på besök. ;)

Vi ville återskapa en liknande bild som förra året. Tycker vi lyckades relativt bra. 

Jag satt med Kathy och Bella och pratade lite allt möjligt när jag plötsligt ser dessa nere vid stranden bete sig som några knäppgökar (eller varför inte säga Dummkopf:ar?). Jag gick ner för att se vad de höll på med... 

... och de tyckte tydligen att detta var JÄTTEroligt. Njaa, tänkte jag. 

I väntan på solnedgången kastades det smörgås.

Kan ni gissa vems pose detta är? Googla Angela Merkel hands.

Vi avnjöt en fin solnedgång och tyskarna tyckte detta var alldeles något extra. Efter en lång väntan på att solen skulle försvinna bakom horisonten packade vi oss in i bilen och styrde kosan hemåt. Synnerligen sent var vi hemma så vi konstaterade att en lång sovmorgon var välbehövlig. Speciellt för dem som led av jetlag (veckan före de kom till Finland hade de spenderat i Asien).

Efter en sovmorgon som heter duga och ett uppdukat morgonmål bestämde vi oss för att köra på bowling. Tyvärr fanns det inte mycket annat att göra när det regnade utomhus. Tanken var att bowla i Kokkola men bowlinghallen i Chydenia är tydligen stängd hela sommaren så de fick bli Kronoby bowling istället. Helt ok faktiskt. Vi delade upp oss i tre lag. Tråkigt nog vann föräldrarna...

Sedan fortsatte vi till Kokkel-by för att se skärgården och bostadsområdet. Här är en bild med familjen och Niclas, min utbyteselev. Någon annan som tycker att han ser ut som pappas son? haha!

Roadtripen fortsatte på Larsmovägen. Vi gjorde ett snabbt stopp vid Café Bryggan i Öja, där de vuxna drack en kaffe eller två och vi barnen spelade kortspel. Mycket mysigt.

Väl framme i Jakobstad gick vi till nyöppnade Pub Niska för att äta den sista middagen med dem. Jag tog en kycklingssallad med aioli - så gott, så gott. Middagen var mycket trevlig och atmosfären inne i lokalen var mysig, dock lite kallt så klä på er mycket kläder ifall ni gör ett besök. Efter en god middag och traskade vi till Makuuni och plockade godis. I Finland är allt väldigt dyrt om man jämför med Tyskland, men lösgodis var konstigt nog billigare här.

 Resten av kvällen spenderade hos oss. Bland annat fyrhjularen testades och en Tyskland-resa planerades. Dagen efter körde jag dem till tåget som skulle ta dem till Helsingfors, där de kom att spendera två nätter, vilket betyder att di har lämnat Finnelandet idag. :((( Jag vet att vi kommer ses igen så det är onödigt att jag sitter här och deppar.


Danke für die tollen Tage mit euch!  

1 kommentar:

 1. Howdy, I believe your blog may be having browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, excellent blog!

  Look at my webpage gangbang wife

  SvaraRadera