15 december 2017

Jullista

1. Pepparkakor eller lussebullar? Ingendera. Pepparkakor är bara torra och smuliga och lussebullar smakar... gult (ni som sett Wahlgrens värld, ni vet).

2. Skumtomtar eller knäck? Vi har väl inte ens skumtomtar i Finland? Eller är det bara jag som är lite efter? haha. Nej men knäck for sure. Allra bäst är den när den är mjuk.

 3. Ischoklad eller marsipan? Vad är ens grejen med ischoklad? Och marsipan för den delen. Marsipantårta kan ju möjligtvis vara det äckligaste i sockerväg.

 4. Köttbullar eller prinskorvar? Köttbullar alla gånger! 

5. Julkorv eller julskinka? Julskinka! Gillar inte korv överlag.

6. Lax eller sill? LAX!! Ääälskar lax i alla dess former. Speciellt gravad lax. Sill däremot... usch.


7. Revbensspjäll eller Janssons Frestelse? Revbensspjäll ifall jag måste jag välja. Janssons Frestelse har jag aldrig förstått mig på. Låter jag kinkig? Har kommit in i en period nu när jag avskyr väldigt mycket. Speciellt mat som är i flytande form.

8. Paradis eller Alladin? Får jag säga Fazer? Är man finländare så är man.

9. Sylta eller leverpastej? Leverpastej. Tycker det är jättegott på smörgås med gurka på. Andra lever-produkter har jag dock väldigt svårt för. Samma gäller sylta. Det ser ju ut som kattmat. Sa jag att jag är kinkig? 

10. Glögg eller julmust? Glögg! Julmust är också gott, men glögg är så mycket mysigare. Helst med både mandel och russin.

11. Rödbetssallad eller dopp i grytan? Varken det ena eller andra. Rödbetssalladen har dock en fin rosa-lila färg ;)


12. Ris a la malta eller risgrynsgröt? Gröt är ingen favorit (det finns ingen logik i att äta sötsaker till middag) så jag säger ris a la malta, vilket vi brukar var och vartannat år äta hos mommo och moffas efter det maffiga julbordet.

13. Äpplemos eller senap?  Äppelmos - nope! Senap - big no no!

14. Hemma eller borta? Hemma. Hemma inkluderar givetvis också fammos och faffas, mommo och moffas.

15. Utomlands eller Finland?  Hmm, svår fråga. Jag har ju aldrig firat jul utomlands så jag vet inte vad som är härligare, men jag antar att båda har sin charm. Jag är verkligen inte främmande av tanken att fira julen i värmen nästa år. Vet många som gör det/ha gjort och de säger att det är såå underbart. 


16. Ge eller få? Få? Heheh. Ja det är roligt att ge när man har pengar och kan köpa något som personen vill ha/behöver, men när man är pank (som jag är i nuläget) är det en gnutta tråkigt att köpa något billigt bara för att. 

17. Mysteriet på Greveholm eller dieselråttor och sjömansmöss? Mysteriet på Greveholm alla dar i veckan! Favorit julkalender ju <3 Har sett den säkert fem gånger och än har jag inte fått nog (inte min syster heller, hon drar deras skånska repliker om och om igen).

18. Chokladkalender eller paketkalender? Chokladkalender. Egentligen kan jag inte uttala mig i frågan för jag har aldrig haft en paketkalender. Minns att min kompis Anna alltid hade en kalender med paket i och jag var så avis när hon fick små gulliga saker varje dag. Precis som alla föregående år fick jag även detta år en chokladkalender. Tyvärr är alla luckor redan tömda. #snål

19. Plastgran eller äkta? Äkta, absolut. Så fint med lite natur inomhus.

20. Arne Waise eller Ernst? Ernst, goa Ernst. Hans program höjer verkligen julstämningen.

21. När vill du att första snön ska falla? Ja den har ju kommit redan men vi kan ändra om frågan till "vill du att snön ska stanna?". Svar: Yes, please.

22. Har du någonsin haft en grön gräsmatta på julen? Absolut. Typ alla de senaste jularna?23. När tycker du att det är dags att pynta?
I november. Det är sådär lagom, inte för sent och inte för tidigt. Överlag gillar jag inte att julpynta. Jag tycker det är jättefint och mysigt men jag orkar aldrig göra det själv. I mitt rum finns endast en adventsljusstake, men det är det liksom. Kanske min inställning ändras när jag flyttar hemifrån och får en egen lya att dekorera.

24. Finns det något du vill göra mindre av denna jul? Njää, inget jag kommer på i nuläget. Kanske att slippa vara stressad över att jag inte får till bra bloggbilder. Javisst är det viktigt att bilderna blir fina, men det är verkligen inte hela världen ifall det inte blir perfekt. Tror det är orsaken till att det inte dök upp några bilder från julafton förra året, jag var alldeles för petnoga. I år vill jag bara njuta av lugnet.

25. Vilket färgtema tycker du passar bäst på julen? Rött, men då ska det vara rätt röd nyans. Jag gillar en mer murrig vinröd nyans än den klassiska, skrikande julröda färgen. Vitt och silver kör vi dock på här hemma, vilket också är väldigt elegant och snyggt.

26. Kan du komma på något negativt med julen? Jamen typ stressen kring all julmat? Jag brukar sällan laga all mat så jag är absolut inte rätt person att uttala mig i frågan, men alla i min närhet bara gnäller om julmaten 
som om det vore världens undergång. Jag önskar alla kunde vara lite mer relaxed när det kommer till det. En annan sak är att mitt jultårtsberoende fallerar under julhelgen.

27. Blir du oftast mättad när julen är slut eller vill du ha mer jul? Mera jul åt folket! Jag tycker det är så sorgligt när all mysbelysning försvinner och det åter blir mörkt och deppigt.


28. Vad brukar framkalla mest stämning på julen/december?
 Julmusiken. Jag som annars inte har väldans bra koll på musik och typ aldrig lyssnar på något annat än det som kommer på radio känner mig mycket mer intelligent när julsångerna börjar spelas. Jag vet ju oftast vad alla låtar heter! Haha. Så julmusik samt det årliga pepparkaksbaket med mina två bästisar Anna och Fanny.

29. Leker du i snön, åker pulka eller bygger snögubbar? Nej faktiskt inte. Nu låter jag väldigt vuxen av mig, men jag gillar inte att busa och leka som jag gjorde när jag var yngre. Har fått höra av mina kompisar att jag är lite lillgammal och har svårt att kanske släppa loss och vara barn igen, meeen åka pulka är väl helt skoj om jag är på humör. 

30. Vilken är din favorit julfilm? Hmm... det finns så många. Hallmark brukar leverera mysiga (men oerhört cheesy:iga) julfilmer.

31. Klär du dig fint på julen?
 Jodå! Eller det vill jag påstå iallafall haha. Så gott som hela släkten har det som "tradition" att klä upp sig. Tråkigt skulle det ju vara om alla satt i jeans och t-shirt. Bekvämt måste det förstås vara. 

32. När öppnar du dina julklappar? Vi öppnar våra paket alltid på julaftonskvällen runt sju-/åtta-tiden när tomten hälsat på. 


 33. Julönskningar? Har faktiskt inga speciella önskningar i år. Jag har dock predikat om hur fattig jag är så gladast skulle jag bli av lite klirr i kassan. 

34. Vilken är din favorit juldoft? Kanel - sån julig doft! 

35. Vad heter din/dina favoritjullåtar? All I Want For Christmas Is You, kanske? Jag är ju så dålig på musik...

36. Gör du snögubbar? Nej, tyvärr. Mest på grund av att det inte funnits tillräckligt med snö.

37. Favoritjulkalender? Lasse & Majas detektivbyrå, Mysteriet på Greveholm och Hotell Gyllene knorren.

38. Vad är viktigast på julen? Ta det lugnt efter ett stressigt halvår i skolan, äta god mat och umgås med nära och kära <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar